Området

S:t Eriksområdet

År 1985 bestämde Stockholm stad att bygga bostäder på området som i dag kallas för S:t Eriksområdet. Samtliga byggnader stod klara 1999.

1994 påbörjades arbetet som byggde på idén att husen skulle underordna sig stadsrummet och inte tvärtom. Byggnaderna är byggda i samma stil som omkringliggande hus och knyter an till engelskt 1920-tal.

I dag finns det 750 bostäder i området varav flest bostadsrätter. Men det finns även förutom sjukhuset och kapellet,  ett äldreboende. Fastigheterna är ritade av sex olika arkitektkontor och byggdes av åtta olika byggherrar samt samordnades under Stockholms stadsbyggnadskontor.

Prisbelönt område

Bostadsområdet S:t Erik fick under år 2004 ta emot Congress for New Urbanisms, CNU:s, pris i kategorin Kvarteret, gatan och byggnaden. Motiveringen till att området vann pris var bland annat dess olika vackra offentliga platser. Området har även enligt juryn bidragit till att berika en del av Stockholm som präglats av kontorsbygge, ökad trafik och minskat antal boende.

CNU:s priser, som inom branschen kallas för stadsbyggnadsvärldens svar på Oscarsstatyetten, går årligen till projekt som bäst i världen representerar ny urbanism. Organisationen är ideell och syftar att lyfta fram promenadvänliga stadsdelar och attraktiva, inbjudande allmänna platser.

Läs artikel i Arkitekt.se  om Aleksander Wolodarski,  planarkitekt på Stockholms stadsbyggnadskontor, som har fått ta emot den amerikanska New Urbanism-rörelsen CNU:s pris för bostadsområdet S:t Erik på Kungsholmen.

PrinceCharlesjpgBrf af Grubbens

Brf af Grubbens bildades 1998 och består av 42 lägenheter i fem hus inom S:t Eriksområdet på Kungsholmen i Stockholm. Fyra av husen har varit ekonomibyggnader åt det rivna S:t Eriks sjukhus och byggdes i slutet av 1800-talet.

Husen totalrenoverades 1999 och ett hus byggdes 1999.  Arkitekter och formgivare för föreningens hus är Thomas Sandell, R.O.O.M. och Lars Bastmark, Södergruppen Arkitektkontor. SKANSKA var byggentreprenör.

Prince Charles

2012 besökte Storbritanniens arkitekturintresserade Prins Charles området tillsammans med Carl XVI Gustaf och blev guidade av Aleksander Wolodarski. Prinsens bok “A Vision of Britain”var enligt Wolodarski en av inspirationskällorna för området. (källa: Wikipedia)